• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Дайджест тижневих освітянських та наукових новин
опубліковано 09 вересня 2024 року о 09:57

Оновлення термінів подання заявок на державний грант для вступників на контракт

За інформацією Міністерства освіти і науки України, подання на державний грант відтерміновано. Подати заявки буде можливо орієнтовно з 15 вересня 2024 року (дату та час буде оголошено окремо). Це пов’язано зі змінами, які найближчий часом будуть внесені до Постанови про реалізацію експериментального проекту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти. Нині з урахуванням пропозицій громадськості та експертів суттєво оптимізовано логістику надання державних грантів для здобуття вищої освіти: процедура надання грантів буде швидшою, простішою і без зайвої бюрократії.

Важливо: алгоритм подання на державний грант суттєво спрощується. Критерії для надання державних грантів та їхні суми не змінюються.

Детальніше за посиланням.

Відібрано сім нових проектів У межах Програми ЄС Еразмус+ для розбудови потенціалу у сфері професійної освіти

Сім нових проектів за участі 20 організацій – провайдерів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти з України було відібрано в межах Програми Європейського Союзу Еразмус+ для розбудови потенціалу у сфері професійної освіти. Відібрані для фінансування проекти будуть реалізовуватися спільно з 55 партнерами з 16 країн.

Українські організації скористаються досвідом європейських партнерів і посилять свій потенціал для впровадження реформ у сфері професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти.

Ознайомитися детальніше можна за посиланням.

Як відновлюють профтехи в Україні - історія Снігурівського професійного ліцею

У вересні студенти Снігурівського професійного ліцею в Миколаївській області повернулися до повноцінного очного навчання. Це стало можливим завдяки підтримці міжнародних партнерів - ініціативі Литви та Андорри. Майбутні трактористи, кухарі, механіки, маляри та управлінці знову зможуть набувати потрібних професійних навичок.

Для закладу придбано нову техніку, зокрема набір професійних інструментів для навчання в галузі сільського господарства, ремонту слюсарних виробів, малярських та штукатурних робіт, реєстрації бухгалтерських даних, кулінарії.

Під час російської окупації Снігурівський професійний ліцей зазнав значних пошкоджень. Окупанти використовували приміщення як базу, завдавши значної шкоди будівлі та викравши обладнання, мультимедійні засоби і меблі.

Міжнародні партнери допомогли відремонтувати будівлю, але навчання було неможливим без обладнання для практичних занять та майстерень. Експерти литовського Центрального агентства виконання проєктів (CPVA) виявили цю потребу та спрямували цільовий внесок Андорри, виділений у Фонд розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Литви, на підтримку ліцею.

Більше за посиланням.

180 000 українців зможуть опанувати нову професію або підвищити кваліфікацію за підтримки Skills Alliancе

180 000 українців зможуть опанувати нову професію або підвищити свою кваліфікацію впродовж наступних трьох років завдяки Skills Alliance. Про це зазначила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна, 4 вересня, під час установчої зустрічі учасників Skills Alliance.

Учасники Skills Alliance сприятимуть:

підвищенню кваліфікації та навчанню за професіями, необхідними для відновлення та реконструкції України;

реалізації програм перекваліфікації/підвищення кваліфікації для ВПО та інших уразливих груп в Україні, а також українців, які проживають за кордоном, з метою сприяння їх поверненню та реінтеграції;

запровадженню навчальних програм для підтримки економічної інтеграції жінок, молоді, людей з інвалідністю, людей похилого віку, ветеранів;

інтеграції України в ЄС шляхом покращення взаємного визнання дипломів, отриманих за кордоном, та приведення стандартів у відповідність до вимог ЄС;

посиленню співпраці з приватним сектором задля зменшення невідповідності кваліфікацій працівників.

Більше на сайті Міністерства економіки України.


Що передбачає комплексна стратегія Уряду «Школа офлайн»

Держава планує повернути за парти щонайменше 300 000 учнів. Кабінет Міністрів України працює над тим, щоб зробити якісну освіту доступною для кожної дитини, незалежно від того, де вона знаходиться. У школах будують укриття, а для громад закуповують автобуси.

Що передбачає комплексна стратегія Уряду «Школа офлайн» – дивіться в інфографіці за посиланням.


Уряд ухвалив рішення щодо врахування стажу для педагогів за кордоном

03 вересня 2024 року Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 78».

Акт стосується педагогічних і науково-педагогічних працівників, які працюють за межами України. Реалізація постанови дозволить зараховувати до стажу їхньої педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років час роботи цих працівників на відповідних посадах за кордоном. Йдеться про період з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану та протягом одного року після припинення або скасування воєнного стану.

Також до стажу педагогічної роботи зарахують і час, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники фактично не працювали, але за ними зберігалося місце роботи (посада) та/або заробітна плата (повністю або частково).

Нагадуємо, для педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти передбачено щомісячну надбавку за вислугу років залежно від стажу педагогічної роботи:

понад 3 роки - 10% посадового окладу (ставки заробітної плати);

понад 10 років - 20%;

понад 20 років - 30%.

Прем’єр-міністр: Ми зосередилися на п’ятьох стратегічних напрямках, аби забезпечити українцям гарантовані освітні можливості

Головна мета Уряду - забезпечити українцям гарантовані освітні можливості. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів 3 вересня 2024 року.

Для цього Уряд зосередився на п’ятьох стратегічних напрямках.

Перший - це безпека та доступність.

Другий напрям - новітні технології.

Третій напрям - це Нова українська школа.

Четвертий напрямок реформ - це створення дієвої мережі профтехів.

П’ятий напрям освітніх змін - це трансформація вищої школи.

Більше за посиланням.

Українські держслужбовці підвищать рівень володіння англійською мовою за підтримки Великої Британії

У понеділок, 2 вересня 2024 року, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела зустріч з Послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом для обговорення нагальних питань та пріоритетних напрямків партнерської допомоги.

Під час зустрічі Посол Мартін Гарріс поінформував про запуск нової програми – Британського Євроатлантичного Мовного Тренінгу, розробленого у відповідь на українську ініціативу Future Perfect.

На основі рішення Уряду Великої Британії фінансувати навчання англійської мови для українців, програма надаватиме підтримку українським держслужбовцям у вдосконаленні їхніх навичок володіння англійською мовою.

Програма, яку реалізує Британська Рада, триватиме 3 роки та фінансуватиметься Урядом Великої Британії в розмірі 3 млн фунтів стерлінгів. Вона буде зосереджена на підготовці державних службовців, які працюють у сферах, пов’язаних з євроатлантичною інтеграцією України, і буде навчати 1400 людей щороку, поєднуючи індивідуальне навчання, заняття у малих групах, воркшопи та онлайн-курси.

Більше за посиланням.

Стартує другий набір на безоплатну програму Stanford Ignite Ukraine

СfE Accelerator Українського католицького університету спільно з Stanford Graduate School of Business запускають другий набір на безоплатну освітню програму «Stanford Ignite Ukraine». Її учасниками стануть 42 українські підприємці, які є власниками малого або середнього бізнесу. Навчання розпочнеться у березні 2025 року і триватиме вісім тижнів: один тиждень в Українському католицькому університеті, 4 тижні онлайн та 3 тижні наживо в одній з найкращих бізнес-шкіл світу Stanford Graduate School of Business. Організатори покривають вартість навчання, проживання поблизу кампусу та основні логістичні витрати.

Stanford Ignite Ukraine реалізується за підтримки Міністерства економіки України, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Українського католицького університету.

Опис програми, критерії відбору, реєстраційну форму та інші деталі ви можете знайти на сайті CfE Accelerator.

Дедлайн приймання заявок - 15 жовтня 2024 року.

Більше за посиланням.

МЗС: В Угорщині відкрили першу державну українсько-угорську двомовну школу для українських дітей

У результаті домовленостей Президента України Володимира Зеленського та Премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана, досягнутих під час візиту угорського лідера до Києва в липні цього року, 31 серпня 2024 року в Будапешті відчинила свої двері перша державна двомовна середня школа та гімназія для українських дітей.

Освітній процес здійснюватиметься рідною українською мовою з 1 по 12 класи, а програма включатиме вивчення угорської та англійської мов як іноземних. Фінансування навчального закладу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету Угорщини.

Участь у відкритті школи в Будапешті взяли голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, голова Закарпатської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Віктор Микита та посол МЗС України з питань світового українства Мар’яна Беца.

Більше на сайті МЗС України.


Світовий банк підтримає систему освіти в Україні через новий проект LEARN

Рада директорів Світового банку схвалила новий системний проект в Україні з використанням фінансового інструменту «Програма кредитування з прив’язкою до результатів, Program-for-results» (PforR)» - «Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні» (LEARN).

Доступний обсяг фінансування за проектом LEARN становить 415 млн доларів США.

LEARN спрямований на підтримку системи освіти в Україні:

покращення умов для викладання та навчання, що реалізуються коштом субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам;

забезпечення доступом учнів, вчителів та шкільного персоналу до безпечних для очного викладання і навчання умов.

Підписання Угоди за проектом має відбутися у вересні 2024 року. До кінця 2024 року за результатами досягнення попередньо визначених показників Україна зможе отримати 200 млн доларів США до загального фонду державного бюджету.

Більше на сайті МФУ.


Уряд ухвалив рішення про новий Перелік галузей знань і спеціальностей до європейських стандартів

30 вересня 2024 року Уряд схвалив новий Перелік галузей і спеціальностей. Оновлення Переліку відбулося на виконання вимог Закону України «Про вищу освіту», а також рекомендацій Європейської комісії про гармонізацію українського Переліку з Міжнародною стандартною класифікацією освіти (МСКО). Схвалення Урядом цього технічного документа - це крок у сторону інтеграції української освіти в Єдиний європейський простір вищої освіти, а також важливий елемент комплексної трансформації системи вищої освіти та її змісту.

Приєднання до системи європейської статистики вимагає реструктуризації української системи обліку підготовки фахівців. У попередньому Переліку галузей знань і спеціальностей було 28 галузей. У новому - 10, що відповідає МСКО, + 1 «Безпека і оборона», яка відповідає особливим умовам, у яких зараз перебуває Україна. Цим рішенням нарешті виконано норму, встановлену частиною третьою статті 9 Закону Україну «Про вищу освіту» (ухвалено ВРУ ще 2019 року) щодо розроблення Переліку галузей знань та спеціальностей на основі МСКО.

Більше того, ухвалення нового переліку галузей знань і спеціальностей саме зараз є дуже доречним з огляду на запланований перегляд стандартів вищої освіти, який розпочнеться у 2025 році у зв’язку з ухваленням у травні 2024 року Закону про індивідуальні освітні траєкторії як частина ініціатив МОН щодо трансформації змісту освітніх програм на всіх рівнях вищої освіти та унормування вимог до регульованих спеціальностей. Для впровадження міждисциплінарних освітніх програм і поліпшення якості змісту підготовки за спеціальностями з додатковим регулюванням стандарти вищої освіти за спеціальностями варто суттєво оновити. Ця робота тепер інтенсифікується для того, щоб уможливити вступ на оновлені освітні програми вже у 2025 році.

Найближчим часом буде підготовлено таблицю відповідності Переліку галузей знань і спеціальностей 2015 року та ухваленого сьогодні нового Переліку, яке буде анонсовано для громадського обговорення.


З 2 вересня учні 10–11 класів вивчатимуть предмет «Захист України» у спеціально створених осередках

Міністерство освіти і науки України запровадило інноваційний освітній проект за темою «Теоретико-методичні засади викладання навчального предмета / інтегрованого курсу “Захист України”», який дасть змогу осередкам відповідно до Державного стандарту профільної середньої освіти вивчати оновлений предмет уже цього навчального року.

Вивчення предмета «Захист України» з 1 вересня буде проводитись у спеціально створених по всій країні осередках (орієнтовна кількість - 1200). Вони об’єднають учнів із кількох закладів освіти, що забезпечить високий рівень підготовки та ефективне засвоєння знань. Алгоритм створення осередку можна знайти за посиланням.


Безпечне навчання та захищений імунітет: спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ щодо важливості вакцинації напередодні навчального року

Тисячі українських дітей повертаються до очного навчання: Міністерство освіти та науки обладнало укриття у садочках та школах по всій країні, задля безпеки учнів під час навчального року. В областях, де цього вимагає безпекова ситуація, - заклади освіти проводитимуть віддалене навчання. Усі державні органи разом з міжнародними партнерами провели посилену підготовку за своїми напрямами діяльності, щоб забезпечити безпечне навчання у приміщеннях, де воно проходитиме; щоб діти незалежно від зміни місця проживання змогли пройти медогляд і отримати усі обовʼязкові щеплення задля уникнення спалахів інфекційних хвороб під час навчання у колективах.

Для зручності батьків школярів цього року затверджена єдина форма медичної довідки, яку видає сімейний лікар для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів.

Незалежно від того, яку форму навчання для дитини обирають батьки, вони мають подбати про проходження обов’язкових щорічних профілактичних медоглядів та щеплень. Це допоможе вчасно реагувати на можливі проблеми зі здоров’ям.

Більше за посиланням.


3793 заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 01 вересня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux